Search
Close this search box.

Autoškola

Autoškola

"Autoklub Pazin"

Autoškola “Autokluba Pazin” jedna je od najstarijih autoškola u Republici Hrvatskoj. Tradicija osposobljavanja budućih vozača u ovoj autoškoli datira od 60-tih godina prošlog stoljeća. Od tada kroz autoškolu prošlo je niz generacija (od nonića do unuka) koji su najbolja preporuka. Naš naglasak je prvenstveno na uslužnosti i kvaliteti osposobljavanja, što je garancija sigurne vožnje.

Osposobljavanje kandidata za B, A, A2, A1 kategorije

Današnji rad temeljimo na stalnom ulaganju u suvremena nastavna učila, nova vozila za osposobljavanje te educiran i osposobljen mladi kadar koji je na raspolaganju tijekom cijelog dana. Zahvaljujemo se na ukazanom poverenju bivših i sadašnjih kandidata, te se radujemo susretu sa budućim kandidatima. 

B kategorija

Upute za osposobljavanje kandidata za vozače B kategorije vozila:

 • pribavite uvjerenje o duševnoj i tjelesnoj sposobnosti za upravljanje vozilom B kategorije kod nadležne zdravstvene ustanove,
 • niste mlađi od 17,5 godina,
 • možete samostalno rješavati ispitne testove (pismenost).

U osposobljavanju kandidata za vozače B kategorije vozila mogu se uključiti i osobe koje nemaju hrvatsko državljanstvo, pod uvjetom da imaju odobren stalni ili privremeni boravak u Republici Hrvatskoj.

POČETAK OSPOSOBLJAVANJA

Osposobljavanje počinje početkom nastave iz nastavnog predmeta Prometni propisi i sigurnosna pravila. Nastava se izvodi u trajanju od najmanje 30 nastavnih sati po 45 minuta. Dnevno mogu biti najviše 3 nastavna sata. U jednoj obrazovnoj grupi može biti najviše 30 kandidata. Pohađanje nastave je obavezno. Program nastavnog predmeta Prometni propisi i sigurnosna pravila nalaze se u odjeljku PROPISI/prilog Pravilnika o osposobljavanju kandidata za vozača. Za lakše svladavanje programa, samostalno učenje i pripremanje za ispit dobivate priručnik i priručnik sa ispitnim pitanjima i odgovorima za A1, A2, A i B kategoriju.

Ako posjedujete A1, A, F, G ili AM, kategoriju vozila tada morate slušati nastavu iz nastavnog predmeta Prometni propisi i sigurnosna pravila 4 sata, a ako imate položene F i G kategorije tada je broj sati obvezne nastave iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom 30 sati.

PRIJAVA ZA TEORIJSKI ISPIT

Nakon odslušane nastave svladanih sadržaja u autoškoli, kandidat za vozača prijavljuje “Autoklubu Pazin” ispit prijavnicom putem pošte, osobno, putem elektroničke pošte (e-mail), ispunjavanjem online prijavnice ili putem autoškole.

PRAKTIČNO OSPOSOBLJAVANJE

Po položenom teorijskom ispitu autoškola kandidatu određuje instruktora vožnje za nastavu iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom. Nastava tog nastavnog predmeta u fondu od 35 sati je također obvezna. Praktična nastava izvodi se individualno u trajanju od 45 minuta, najviše 2 sata dnevno, osim provedbe nastave na autocesti i noću.

Za vrijeme trajanja osposobljavanja iz ovog nastavnog predmeta kod sebe morate imati Uvjerenje o duševnoj i tjelesnoj sposobnosti za vozača B kategorije vozila i Knjižicu kandidata za vozača u koju instruktor vožnje treba uredno upisivati sve podatke o pojedinoj nastavnoj jedinici i potpisivati ih. Nastava u pravilu traje 35 sati, ali može potrajati i duže, sve dok instruktor vožnje ne ocjeni da ste svladali nastavni program tog nastavnog predmeta.

PRIJAVA ZA PRAKTIČNI ISPIT

Na ispit iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom kandidat se prijavljuje na isti način kao i za ispit iz nastavnog predmeta Prometni propisi i sigurnosna pravila.

OSPOSOBLJAVANJE IZ PRVE POMOĆI

Tijekom osposobljavanja iz nastavnih predmeta Prometni propisi i sigurnosna pravila i Upravljanje vozilom autoškola organizira i nastavu iz nastavnog predmeta Pružanje prve pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nesreći u samoj autoškoli, ako za to ima rješenje, ili u određenoj organizaciji Hrvatskog Crvenog križa ili zdravstvenoj ustanovi za pružanje prve pomoći ovlaštenoj od ministra za zdravstvo.

A kategorija

Upute za osposobljavanje kandidata za vozače A kategorije vozila.

U osposobljavanje kandidata za vozače A kategorije vozila možete se uključiti ako:

 • pribavite uvjerenje o duševnoj i tjelesnoj sposobnosti za upravljanje vozilom A kategorije kod nadležne zdravstvene ustanove,
 • imate 20 g. i položenu A2 kategoriju ili 24 godine bez položene A2 kategorije
 • možete samostalno rješavati ispitne testove (pismenost).
VOZAČKI ISPIT

Kandidat za vozača A kategorije mora polagati ispit iz Prometnih propisa i sigurnosnih pravila, pružanja prve pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nesreći i upravljanja vozilom (motociklom). Kandidat koji već posjeduje vozačku dozvolu B kategorije oslobođen je polaganja ispita iz Prometnih propisa i sigurnosnih pravila.Ispit prijavljuje osoba, putem pošte, elektroničkim putem (e-mail), ispunjavanjem online prijavnice, odnosno putem autoškole.

Kandidat koji već posjeduje vozačku dozvolu bilo koje kategorije oslobođen je polaganja ispita iz Pružanja prve pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nesreći. Ispit iz Upravljanja vozilom (motociklom) sastoji se od vožnje na vježbalištu ili odgovarajućoj površini i vožnje na javnoj cesti. 

A2 kategorija

Upute za osposobljavanje kandidata za vozače A2 kategorije vozila.

U osposobljavanje kandidata za vozače A2 kategorije vozila možete se uključiti ako:

 • pribavite uvjerenje o duševnoj i tjelesnoj sposobnosti za upravljanje vozilom A2 kategorije kod nadležne zdravstvene ustanove,
 • niste mlađi od 17 godina i 6 mjeseci,
 • možete samostalno rješavati ispitne testove (pismenost).
VOZAČKI ISPIT

Kandidat za vozača A2 kategorije mora polagati ispit iz Prometnih propisa i sigurnosnih pravila, Pružanja prve pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nesreći i Upravljanja vozilom (motociklom). Kandidat koji već posjeduje vozačku dozvolu B kategorije oslobođen je polaganja ispita iz Prometnih propisa i sigurnosnih pravila. Ispit prijavljuje osoba, putem pošte, elektroničkim putem (e-mail/Web stranica), ispunjavanjem online prijavnice, odnosno putem autoškole.

Kandidat koji već posjeduje vozačku dozvolu bilo koje kategorije oslobođen je polaganja ispita iz Pružanja prve pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nesreći. Ispit iz Upravljanja vozilom (motociklom) sastoji se od vožnje na vježbalištu ili odgovarajućoj površini i vožnje na javnoj cesti. 

A1 kategorija

Upute za osposobljavanje kandidata za vozače A1 kategorije vozila.

U osposobljavanje kandidata za vozače A1 kategorije vozila možete se uključiti ako:

 • pribavite uvjerenje o duševnoj i tjelesnoj sposobnosti za upravljanje vozilom A1 kategorije kod nadležne zdravstvene ustanove,
 • niste mlađi od 15 godina i 6 mjeseci,
 • možete samostalno rješavati ispitne testove (pismenost).
VOZAČKI ISPIT

Kandidat za vozača A1 kategorije mora polagati ispit iz Prometnih propisa i sigurnosnih pravila, Pružanja prve pomoći i Upravljanja vozilom (motociklom). Ispit prijavljuje osoba, putem pošte, elektroničkim putem (e-mail/Web stranica), ispunjavanjem online prijavnice, odnosno putem autoškole. Kandidat koji već posjeduje vozačku dozvolu bilo koje kategorije ili vrste vozila oslobođen je polaganja ispita iz Pružanja prve pomoći. Ispit iz Upravljanja vozilom (mopedom) sastoji se od vožnje na vježbalištu i vožnje na javnoj cesti.